Slider1
Slider2
Slider3
Slider4
Slider5

Nieuws

Begroting: iedereen gaat erop vooruit

De begrotingsstukken voor Prinsjesdag zijn opnieuw op straat komen te liggen. RTL Nieuws heeft de stukken ingezien en spreekt van een feestbegroting. Behalve werkend Nederland gaan ook ouderen en uitkeringsgerechtigden erop vooruit. In eerdere ramingen zouden deze groepen Nederlanders nog koopkracht verliezen. Dat is gerepareerd.

Over de hele linie gaan huishoudens er volgens RTL gemiddeld 1,4 procent op vooruit. Eerder ging het kabinet nog uit van een een stijging van 1,1 procent. Werkenden komen er het best vanaf met een gemiddelde plus van 2,6 procent, aldus RTL.

Het ANP beschikt over een tabel met de koopkrachtontwikkeling voor standaardhuishoudens. Ook hierin zijn alle minnen verdwenen. Bij de mensen zonder werk komen alleenstaanden en alleenstaande ouders nu op 0, een paar met kinderen komt op een stijging van 0,1 procent. Ook bij de AOW'ers zijn de minnen weggepoetst.

De koopkrachtstijging varieert nu van 0 procent tot 0,8 procent voor een alleenstaande met alleen AOW.Alleenstaanden en tweeverdieners.
De grootste koopkrachtstijging is voor de groep alleenstaanden met een minimumloon. Die krijgen er 5,3 procent bij.
Een alleenstaande ouder met een minimumloon kan rekenen op 4,4 procent extra.
Bij de werkenden gaan vooral de tweeverdieners met een salaris van anderhalf keer modaal én kinderen er fors op vooruit: 3,5 procent. Als beide ouders modaal verdienen, gaan ze er samen 2,7 procent op vooruit.De bezuinigingen op de huurtoeslag en de zorgtoeslag worden uitgesteld. De ouderenkorting gaat eenmalig omhoog. Die maatregelen kosten volgens RTL samen 900 miljoen euro. Ook het kindgebonden budget valt hoger uit.