Slider1
Slider2
Slider3
Slider4
Slider5

Nieuws

Spaartegoeden anders belast in 2017

Mensen met kleine spaartegoeden worden straks minder belast over dat spaargeld. Mensen met spaargeld of vermogens boven de ton worden daarover juist zwaarder belast. Ook mag straks aan iedereen een hoger bedrag belastingvrij worden geschonken.

VVD en PvdA hebben daarover een akkoord bereikt. Haagse bronnen bevestigen berichten daarover van het Financieele Dagblad en RTL Z. De fiscus heft nu over gespaard geld vanaf 21.000 tot ...een ton een vermogensrendementsheffing van 4 procent. Dat gebeurt straks pas vanaf 25.000 euro en zal bovendien omlaag gaan naar 2,9 procent.

Boven de 100.000 tot een miljoen euro wordt de heffing verhoogd naar 4,7 procent. Boven de miljoen wordt de rendementsheffing 5,5 procent. Bij de rijken gaat het vaak niet alleen om spaargeld, maar ook om aandelen of obligaties.

De belasting vindt plaats in schijven. Voor zeker 3 miljoen van de 3,3 miljoen mensen die vermogensbelasting betalen, zal de regeling gunstig uitpakken. De maatregel zou in 2017 moeten ingaan.Belastingvrij schenkenIn 2017 wordt ook het belastingvrij schenken verhoogd van 52.000 naar 100.000 euro.

Er zijn wel twee voorwaarden: de ontvanger moet jonger zijn dan veertig en het geld moet worden gebruikt voor de aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek. De huidige regelgeving laat alleen belastingvrij schenken aan eigen kinderen toe.Om de woningmarkt te stimuleren heeft het kabinet het eerder tijdelijk mogelijk gemaakt om maximaal een ton belastingvrij te schenken aan familie of vrienden voor de aankoop of verbouw van een huis. Die maatregel gold tussen 1 oktober 2013 tot eind 2014.